Які види повісток передбачені законодавством України

Окремого нормативно-правового акту, який би регулював вручення повісток під час воєнного стану в Україні немає, але діє Положення про підготовку та проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів від 21 березня 2002 р. № 352 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 20 січня 2021 р. № 100) (далі – Постанова №352).

Відповідно до Постанови №352 оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями військових комісарів обласних та районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (надалі – ТЦК та СП).

У цій постанові та Законі України «Про військовий обов’язок та військову службу» немає пункту, де б перелічувалися види повісток. Однак на підставі документів, які зараз видають і які можна об’єднати загальним терміном «повістка» (приписів з’явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), можна визначити чотири їх види:

Повістка для уточнення даних. Їх вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я, місце роботи тощо. Найчастіше люди не оновлюють інформацію про інвалідність, чи якщо хтось із близьких зник або загинув в зоні АТО.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії. Ця повістка зобов'язує пройти медичне обстеження. До неї додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у ній вкажуть висновок про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка-призов на строкову службу. Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії. "Утім, цьогоріч такі повістки не видають. Весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію".

Мобілізаційне розпорядження. Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Новини
Повідомлення про застосування засобів захисту рослин з 04.07.2024 по 13.07.2024 року
02.07.2024 15:25
Не забувайте про правила безпеки під час оголошення сигналу "Повітряна тривога"
01.07.2024 16:10
Тернопільська обласна військова адміністрація інформує про те, що у зв'язку із посиленням застосування російською федерацією засобів ракетно-авіаційного ураження на території України, населення…
Наближаємо Перемогу разом
27.06.2024 16:01
Однією із закупівель згідно «Програми підтримки Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони» був «Безпілотний авіаційний комплекс «ВАЛК-1 Галка», який належить до класу БпЛА тактичного…