Сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб на Тернопільщині

24.09.2024

Забезпечення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) роботою, можливістю здобуття нової професії чи започаткування власної справи є одним із пріоритетних завдань служби зайнятості. Як же вирішує служба зайнятості ці завдання?

По-перше – це системна співпраця та фінансова підтримка роботодавців, які беруть на роботу внутрішньо переміщених людей. Наразі діють дві програми надання компенсацій роботодавцям:

  1. за працевлаштування БЕЗРОБІТНИХ ВПО.

ЇЇ виплачують не більше 6-ти місяців упродовж року у розмірі - до 16 тис. грн щомісяця за кожного ВПО, працевлаштованого не менше ніж на 12 місяців.

Цього року на Тернопільщині такою компенсацією скористалися 28 роботодавців, які працевлаштували 31 ВПО.

  1. за працевлаштування ВПО під час дії воєнного стану.

Розмір - 8 тис. грн щомісяця. Виплачується:

- 3 місяці - за кожного працевлаштованого переселенця.

- 6 місяців – за працевлаштування ВПО, які мають інвалідність.

З початку 2024 року за цією програмою служба зайнятості Тернопільщини допомогла 170 ВПО знайти роботу, а 128 роботодавцям отримати фінансову підтримку.

По-друге: послуги з пошуку роботи та працевлаштування. Фахівці служби зайнятості:

- здійснюють підбір кандидатів під конкретні вакансії роботодавців, у т.ч. - з організацією професійної підготовки безробітних на майбутніх робочих місцях;

- індивідуальний підбір вакансій для кожної людини з урахуванням отриманої освіти, професійного досвіду та побажань до майбутнього робочого місця.

З початку 2024 року було працевлаштовано 434 ВПО.

До участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру було залучено 26 переселенців, до суспільно корисних робіт в складі «Армії відновлення» - 141 ВПО.

ВПО можуть скористатися сервісом «Єдине вікно послуг» на сайті Державної служби зайнятості, який об’єднав більше 400 програм підтримки, які працюють в Україні. Послуги можна отримати як онлайн, так і завітавши в найближчий підрозділ служби зайнятості. Кар’єрний радник розкаже про послуги, кар’єрні та навчальні можливості, що безпосередньо впливають на подальше професійне життя, навчання, працевлаштування, відкриття власної справи, які пропонують служба зайнятості, держава, бізнес, громадські і благодійні організації, фонди, міжнародні партнери тощо. Самостійно шукати роботу можна також на Єдиному порталі вакансій.

По-третє: організація професійного навчання.

Служба зайнятості здійснює навчання безробітних за сертифікатами (до 30 тис. 280 грн) в закладах освіти, зокрема, в потужній системі власних центрів професійно-технічної освіти за 95 робітничими професіями та близько 400 освітніми програмами.

За направленнями СЗ профнавчання проходили 82 ВПО за професіями перукар, слюсар-сантехнік, швачка, продавець продовольчих товарів, водій автотранспортних засобів, кухар, продавець-консультант тощо.

По-четверте: можливість отримати ваучер на оплату навчання (до 30 тис. 280 грн) та здобути вищу освіту, здобути освіту на вищому освітньому рівні, підвищити кваліфікацію або отримати нову професію з переліку зі 124 професій та спеціальностей. Така можливість надається ВПО, які не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні, мають професійно-технічну чи вищу освіту. Подати заявку на отримання ваучера можна в паперовому або електронному вигляді.

Цьогоріч 34 ВПО отримали ваучер для навчання за робітничими професіями: кухар, кондитер, водій автотранспортних засобів, водій навантажувача; за спеціальностями: психологія, медицина, фармація, промислова фармація, фізична культура та спорт, харчові технології.

По-п’яте: надання грантів на започаткування або розвиток вже діючого бізнесу. У межах грантового проєкту єРобота за напрямками "Власна справа" (населенню - 50-75 тис. грн, а молоді до 25 років – до 150 тис. грн на відкриття ФОП без вимоги до створення робочих місць; до 250 тис. грн з умовою створення робочих місць). Грантова програма діє з 1 липня 2022 року. За цей час прийняті позитивні рішення щодо надання мікрогрантів 29 переміщеним особам, ФОПам та релокованим підприємствам на суму 5,9 млн грн. Вони створили 68 робочих місць.

По-шосте. Набуття статусу зареєстрованого безробітного.

Якщо ви звернулися у службу зайнятості, але потрібної вакансії на цей день немає, вам запропонують зареєструватися та отримати статус безробітного. Заяву про надання чи поновлення статусу зареєстрованого безробітного можна подати як особисто у центрі зайнятості, за місцем проживання, вказаним в довідці ВПО, так і в електронній формі - через застосунок «Дія» чи через персональний електронний кабінет на сайті Державного центру зайнятості. Допомога по безробіттю призначається індивідуально для кожної людини, з наступного дня після надання відповідного статусу, тривалістю до 90 календарних днів.

Під час воєнного стану ВПО, в якої не розірвані трудові відносини, яка має бажання отримати статус зареєстрованого безробітного, має право припинити трудовий договір в односторонньому порядку шляхом подання відповідної заяви на ім'я роботодавця до центру зайнятості. Датою припинення трудових відносин вважатиметься дата, наступна за датою подання такої заяви.

З початку 2024 року через місцеві підрозділи Тернопільського обласного центру зайнятості шукали роботу 1,6 тис. внутрішньо переміщених осіб, з них 1137 мали статус зареєстрованих безробітних.

Зараз для 528 ВПО продовжується пошук підходящої роботи.

За більш детальною інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) чи на «гарячу» лінію у Тернопільському ОЦЗ за тел. 0635765756.

Поділитися: