На Тернопільщині майже 80% краян, які пройшли профнавчання, - змогли працевлаштуватися

У розвинених країнах світу, за даними Інституту ЮНЕСКО, різноманітною освітньою та просвітницькою діяльністю охоплено до 50% дорослого населення.

«Служба зайнятості Тернопільщини також надає ряд послуг з професійного навчання дорослого населення. На сьогодні до 30 тисяч 280 грн можуть отримати на професійне навчання, перенавчання чи підвищення кваліфікації:

- зареєстровані у СЗ безробітнісертифікат на оплату навчання + сертифікат на проживання (за потреби), також СЗ оплачує проїзд до місця навчання та у зворотному напрямку і медогляд. Навчатися за сертифікатом можна за будь якою професією, у якій є потреба в роботодавця і є ліцензований курс в будь якому закладі освіти України чи можливість стажування в роботодавця. Тільки в ЦПТО ДСЗУ є майже 100 професій та 400 напрямків;

- незайняті (люди, які не мають роботи і не зареєстровані у СЗ як безробітні) та зайняті (працівники) – ваучер на оплату навчання. Навчатися за ваучером можна за 124-ма професіями та напрямками сфер ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, фармації, цивільної безпеки, озброєння та військової техніки. Професію, заклад освіти та форму навчання (стаціонарну, заочну чи дистанційну) людина обирає самостійно.

Також, служба зайнятості сприяє у підтвердженні результатів неформального професійного навчання (набутих професійних знань, умінь і навичок, незалежно від форми їх отримання), зокрема, за професією кухар 3-6 розрядів та лише за 2 дні і отримати документ державного зразка.

За експериментальним проєктом з організації профнавчання учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни мають на вибір майже 100 робітничих професій та 400 освітніх програм за різними напрямками, зокрема Digital, енергетика, будівництво, фермерство, підприємництво, «Керування БПЛА". Під час навчання є можливість проживання, компенсуються витрати на проїзд та проходження медогляду. Таке навчання пройшли 102 учасників бойових дій.

За 6 місяців 2024 року:

567 безробітних проходили професійне навчання або підвищували свою кваліфікацію, серед них 22 УБД, 62 ВПО, 26 людей з інвалідністю.

551 - завершили навчання, з них майже 93% вже працевлаштовано.

444 краян отримали ваучери на оплату навчання,

8 - підтвердили результати неформального навчання за професією кухар.

Також можна скористатися безкоштовними платформами онлайн-курсів: «Дія. Цифрова освіта», Освітній портал Державної служби зайнятості, Prometheus, Lingva skills.

Нові знання – нові можливості. Прагніть до вдосконалення своїх знань і умінь, опановуйте щось нове, аби бути конкурентоспроможними!

За більш детальною інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil (https://t.me/DCZ19_Ternopil) чи на «гарячу» лінію у Тернопільському ОЦЗ за тел. 0635765756.

Новини
Які вакансії у топі на ринку праці Тернопільщини?
22.07.2024 15:00
На сьогодні місцеві підрозділи Тернопільського обласного центру зайнятості пропонують шукачам роботи більше 1,8 тис. вакансій від роботодавців регіону. З них, майже кожна п’ята - із заробітною платою…
Ваучер на навчання для жителів Тернопільщини – ключ до досягнення професійної мрії!
17.07.2024 09:42
В Україні діє державна програма видачі ваучерів на навчання за різними професіями. Вона націлена на те, щоб перекрити вартість навчання, повністю або частково, та доступна як для фізичних осіб, так і…
Якщо у Вас є знання та досвід роботи за професією кухар, але немає відповідного документа про кваліфікацію, Тернопільський обласний центр зайнятості сприяє у підтвердженні результатів неформального професійного навчання (набутих професійних знань, умінь і навичок, незалежно від місця, строку та форми їх отримання). Кваліфікацію кухаря 3-6 розрядів лише за 2-3 дні можна підтвердити у Рівненському і Одеському центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості та Київському професійному коледжі с
17.07.2024 09:41
В Україні діє державна програма видачі ваучерів на навчання за різними професіями. Вона націлена на те, щоб перекрити вартість навчання, повністю або частково, та доступна як для фізичних осіб, так і…