На Тернопіллі шукають роботу 172 особи з інвалідністю. Для них є 88 вакансій. Роботодавці, які працевлаштують осіб цієї категорії, - можуть отримати компенсації!

Особам з інвалідністю у місцевих підрозділах Тернопільського обласного центру зайнятості сприяють у підборі підходящої роботи відповідно до їх професійних навичок і знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації, побажань людини; організовують професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації; залучають до посильної тимчасової зайнятості, навчають техніці пошуку роботи та самопрезентації, сприяють у започаткуванні власної справи.

За оперативними даними (з 01.01. по 25.10.2023) послугами служби зайнятості Тернопілля скористались майже 800 осіб з інвалідністю (серед них 21 учасник бойових дій, 4 ВПО), з них 733 - мали статус безробітного; 167 – працевлаштовано, 51 - проходив професійне навчання; 6 осіб - брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру; 6 – отримали ваучери на оплату навчання.

Зараз для 172-х безробітних згаданої категорії продовжується добір підходящих місць праці. Більшість з них мають досвід роботи за професіями продавець та оператор котельні.

Роботодавці області пропонують вакансії для 88 осіб з інвалідністю. Найбільше потрібні водії (23 вакансії) – із зарплатою до 20 тис. грн та слюсарі з ремонту колісних транс засобів – зарплата до 25 тис. грн на місяць.

До слова, роботодавці можуть отримати компенсацію фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю I та II групи (постанова КМУ від 22 серпня 2023 р. № 893).

Граничний розмір компенсації:

100,5 тис. грн - якщо працевлаштована особа з інвалідністю І групи,

67 тис. грн - за облаштування робочого місця для особи з інвалідністю ІІ групи.

Роботодавець може отримати 50% витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної з/п, за працевлаштування безробітних осіб з інвалідністю, які перебувають у статусі зареєстрованого безробітного більше 1 місяця. Термін працевлаштування такого безробітного – понад 1 рік. Термін виплат – 6 місяців упродовж 1 року.

Також є ряд компенсацій роботодавцям за працевлаштування осіб з інвалідністю з числа зареєстрованих безробітних:

- учасників бойових дій;

- громадян, яким до настання права на пенсію за віком залишилось менше 5 років;

- віком до 25 років;

- віком до 35 років на перше робоче місце;

- звільнених зі строкової військової служби – на перше робоче місце;

- які перебувають на обліку в центрі зайнятості більше 1 місяця і мають право на додаткові гарантії у працевлаштуванні;

- які перебувають на обліку в центрі зайнятості більше 6 місяців;

- на нові робочі місця;

- внутрішньо переміщених осіб.

Є компенсації роботодавцям за працевлаштування осіб з інвалідністю (не з числа безробітних): на нові робочі місця (у разі виплати зарплати не менше 3-х розмірів мін з/п впродовж 12 попередніх місяців (чинна з 01.01.2024); з категорії ВПО.

За детальнішою інформацією зверніться у місцевий підрозділ Тернопільського обласного центру зайнятості, в Telegram: @DCZ19_Ternopil або за тел. «гарячої лінії» - 0635765756.

Новини
Повідомлення про застосування засобів захисту рослин з «02» травня 2024 року по «04» травня 2024 року
01.05.2024 10:19
З метою : Дотримання відповідальності і відкритості перед місцевими жителями; Виконання положень нормативно-правових документів, регулюють використання Засобів захисту рослин (пестицидів,…
700 тис гривень на ідеї мешканців – у Скалаті запрацював Громадський бюджет!
01.05.2024 10:15
Скалат приєднується до спільноти прогресивних громад, які використовують Громадський бюджет. Це означає, що тепер жителі можуть подавати свої проекти зміни в громаді, а ті з них, які наберуть…
Фінансова підтримка роботодавців
23.04.2024 16:55
Інформація про державні програми фінансової підтримки роботодавців, які облаштовують місця для ветеранів війни з інвалідністю: Суть програми полягає в працевлаштуванні людини з інвалідністю І або…