Інформаційна гігієна військового часу

В інтернеті стираються кордони між розвагою і роботою. Споживання неймовірної кількості інформації перетворюється на виснажливу роботу для мозку.

Щодня ми споживаємо 34 Гб медійного контенту. Щогодини, якщо не частіше, перевіряємо, що нового опублікували друзі. До цього додається емоційна залежність від лайків. А алгоритми соцмереж показують нам здебільшого лише той контент, на який відреагувало більше людей – як правило, це публікації, що викликають емоції: сенсації, трендові новини, скандали, коментарі публічних людей.

Багато такого контенту є фейковим та створеним спеціально для маніпулювання нашою думкою. 96% людей оцінюють новини лише по заголовках. А фейкові новини поширюються у 6 разів швидше за справжні. В таких умовах вижити, лишитися при розумі, дізнатися правду та бути впевненим, що твоя думка – насправді твоя, допоможе інформаційна гігієна та критичне мислення.

Але іноді ми їмо не для того, щоб насититися, а для того, щоб компенсувати свою тривогу та заглушити проблеми. З інформацією так само – ми можемо годинами сидіти в мережі, перебираючи тони непотрібної інформації: статті, пости, твітти, незліченні чати. Ці інформаційні «калорії» призводять до інформаційного «переїдання», аж ніяк не сприяючи психологічному здоров’ю. Ми миємо руки перед їжею, щоб не заразитися, та їмо здорову їжу в розумній кількості, щоб добре почуватися. Так само ми маємо фільтрувати інформацію – щоб не загрузнути в інформаційному смітті.

Метою інформаційної гігієни є зниження негативного впливу інформації на наше психічне, фізичне і соціальне благополуччя.

Слід зазначити, що треба пристосуватися до нових викликів сьогодення:

адже у військовий час дотримуватись інформаційної гігієни НЕОБХІДНО як ніколи.

Якщо вам телефонують з незнайомого номера та намагаються дізнатися інформацію де знаходяться ваші рідні чи знайомі, які захищають Україну, яка техніка проходить поряд з вами, які заходи безпеки вживаються у вашому населеному пункті – не повідомляйте нічого.

Якщо хтось намагається грати на нервах, погрожувати чи повідомляти неперевірену інформацію про ваших рідних. Спокійно перевірте джерело інформації і якщо зрозумієте, що це провокатор – шліть щурів з «руського корабля» по відомому адресу.

Якщо вас автоматично додали до чату під назвою «Перекличка районов» – одразу видаліть себе звідти. Там ворожі диверсанти збирають інформацію по нашим населеним пунктам.

Дуже уважно перевіряйте електронні листи, нібито екстреного сповіщення, що надходять на вашу особисту чи службову електронну пошту. Вони можуть нести загрозу зламу. Будьте уважні та ні в якому випадку не відкривайте вкладення, посилання, що розміщені в таких листах.

Отже, не додавайтесь до невідомих чатів, не відповідайте на дзвінки з незнайомих номерів, уважно перевіряйте пошту.

Також підкреслюємо, що існує адміністративна відповідальність за поширення фейків, недостовірної інформації.

А у березні 2022 року набув чинності закон про кримінальну відповідальність за розголошення інформації, що може зашкодити країні під час війни.

Мається на увазі несанкціоноване поширення інформації про переміщення чи розташування Збройних сил України, вчинене в умовах воєнного або надзвичайного стану. Звичайно, це сприятиме якнайшвидшій перемозі над ворогом.

Згідно з нормами нового закону заборонено оприлюднювати відео і фото з таким змістом:

  • траєкторія і місце потрапляння ракет;
  • назви вулиць, зупинки транспорту, магазинів, заводів тощо;
  • переміщення українських військових, воєнних об’єктів;
  • робота української ППО;
  • місце обстрілу чи потрапляння снаряду;
  • адреса, інформація з візуальною прив’язкою чи координати боїв;
  • номери автомобілів, бронетехніки;
  • імена потерпілих або тих, хто загинув (окрім офіційних даних).

За порушення цих вимог передбачена кримінальна відповідальність – позбавлення волі від 3 до 12 років.

Якщо інформація про напрям руху чи переміщення зброї, боєприпасів на території України не розміщувалася у відкритому доступі Генштабом ЗСУ чи Міністерством оборони, або в офіційних джерелах відповідних структур країн-партнерів, повідомлення про їх розташування чи переміщення

– каратиметься позбавленням волі від 3 до 5 років.

За поширення відомостей про переміщення, рух, розташування ЗСУ чи військових формувань при можливості їхньої ідентифікації на місцевості

– передбачено кару у вигляді позбавлення волі від 5 до 8 років.

Найбільше покарання передбачене за оприлюднення подібної інформації з корисливих міркувань або ж за попередньою змовою чи з метою надання такої інформації країні-агресору

  • це позбавлення волі строком від восьми до дванадцяти років.

А щоб допомогти нашим військовим та правоохоронцям, зберігайте спокій та дотримуйтесь правил поведінки в умовах військового часу.

Новини
Щодо публічного громадського обговорення проєкту Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його територіальних органів на 2024–2025 роки
18.04.2024 10:31
Головне Управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області (далі – Головне управління) повідомляє, що 25.04.2024 о 16 год. 00 хв. відбудеться публічне громадське обговорення за круглим…
Система безоплатної правничої допомоги випустила збірку з прикладами допомоги людям з інвалідністю.
17.04.2024 15:15
Люди з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, яка не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у 2024 році — 6056 грн), можуть отримати…
Профілактика отруєння бджіл: рекомендації від фахівців Держпродспоживслужби Тернопільщини
17.04.2024 15:14
Навесні, в період масових обробок полів можуть реєструюватися випадки отруєння бджіл засобами захисту рослин. Основними причинами отруєння бджіл засобами захисту рослин є: неповідомлення або…