Березовий сік- смачно та корисно. Що потрібно знати

Пробили дірочку на березі — заплатите штраф. Якщо це буде проріз — рахуватимуть як пошкодження дерева, і доведеться ще сплатити збитки. Якщо, наприклад, береза має 50 см в діаметрі, викладете з кишені близько 10 тисяч гривень.

Приватні особи мають право збирати березовий сік без спеціального дозволу лише на власному подвір'ї чи ділянці. Метр від неї — вже порушення.

Назбирали кілька літрів соку, але інспектори розцінили це як пошкодження дерева, окрім штрафу ще й відшкодуєте збитки державі, а це тисячі гривень.

З середини березня в Україні розпочинається збір деревного соку – одного з цінних та поживних лісових продуктів. У його складі безліч важливих мікроелементів, дубильні речовини і органічні кислоти, які не лише бадьорять, а й сприяють лікуванню багатьох хвороб. Листя, бруньки, гілки та сік берези використовували в народній медицині як сильні ліки.

Штрафи і компенсації за збитки — суттєві

Втім, знаючи про корисні властивості березового соку, багато хто нехтує правилами його добування, що призводить до знищення дерев. Варварське ставлення до дерев карається законом.

Якщо пошкодили дерево в населеному пункті, відповідальність за ст. 152 КУпАП, якщо в лісі, покарання наступає за ст. 70 КУпАП, якщо на об'єктах заповідного фонду – відповідальність за ст. 91 КУпАП, Автомобільні дороги, посадки, території залізниць – прирівнюються до лісового господарства.

Якщо заруба на дереві буде перевищувати 10% периметра дерева, окрім штрафу доведеться відшкодувати збитки державі. Скільки заплатите — все залежатиме від діаметру пня. Якщо, скажімо, береза має 50 см в діаметрі і вона росте в лісі, націдити соку з такої обійдеться приблизно до 10 тис. грн. Проб'єте одну дірку — сплатите штраф. Якщо це буде проріз – це рахуватиметься як пошкодження дерева і, відповідно, нарахують суму збитків.

Як не нашкодити дереву

Збираючи деревні соки в межах населених пунктів, можна своїми діями спричинити загибель та послаблення екологічної стійкості дерев. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного роду інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини, що в подальшому позначається на якісному стані дерева та його здатності протистояти несприятливим погоднім умовам.

Збирати сік потрібно лише з великих, «дорослих» дерев. І робити це можна лише до появи листя. Коли на березі з'явились сережки, теж не варто збирати. В цей період відбувається перерозподіл поживних речовин і формується насіння. А коли на вулиці стійкий плюс, грунт теплий і вологий, і сік виділяється більш інтенсивною.

Новини
Щодо публічного громадського обговорення проєкту Антикорупційної програми Пенсійного фонду України та його територіальних органів на 2024–2025 роки
18.04.2024 10:31
Головне Управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області (далі – Головне управління) повідомляє, що 25.04.2024 о 16 год. 00 хв. відбудеться публічне громадське обговорення за круглим…
Система безоплатної правничої допомоги випустила збірку з прикладами допомоги людям з інвалідністю.
17.04.2024 15:15
Люди з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, яка не перевищує двох прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у 2024 році — 6056 грн), можуть отримати…
Профілактика отруєння бджіл: рекомендації від фахівців Держпродспоживслужби Тернопільщини
17.04.2024 15:14
Навесні, в період масових обробок полів можуть реєструюватися випадки отруєння бджіл засобами захисту рослин. Основними причинами отруєння бджіл засобами захисту рослин є: неповідомлення або…